Belgisch Hardsteen Onderhouden

John van den Heuvel 22 januari 2013 75
Belgisch Hardsteen Onderhouden

Belgisch Hardsteen onderhoud

Hardsteen is een natuursteensoort, 100% door de natuur gemaakt. Belgisch Hardsteen is een mooie steensoort en heeft een lage poreusheid dit houd in dat de steen bijzonder goed tegen bepaalde soortenvlekken verontreiniging kan. Wanneer er een terras word gelegd is het zelfs niet eens perse nodig op de vloer/tegels te onderhouden. In de loop der jaren verfraait de platina van het hardsteen en is uitermate geschikt voor verschillende soorten stijlen en interieur soorten. Binnenshuis zijn er ook maar een paar handelingen nodig om Belgisch Hardsteen mooi te houden.

Dit advies is opgedeeld in twee gedeelten:

  • Binnen
  • Buiten

Binnen

Bij een nieuwe vloer

Het is van belang dat de vloer eerst goed droogt voordat er onderhoud plaats vind. Een Belgische Hardsteen vloer moet minimaal 3 maanden goed drogen. En als je toch iets schoon wilt maken kan dat met water en een dweil.

Normaal onderhoud

Om het Belgisch Hardsteen binnen te onderhouden is het van belang om een natuurlijke zeep met olie toevoeging te gebruiken. Boenzeep voldoet aan deze eisen. Als je de vloer gaat dweilen of schoonmaken, doe dat dan met lauw water gemengd met zeep. De vloer kan je droogmaken met een uitgewrongen doek of dweil die je in lauw water gespoeld hebt. Dit zorgt ervoor dat lichte krasjes wat vervagen.

Behandelingen

Antivlekkenbehandeling

Het kan zo zijn dat je een aantal vlekken hebt. Gepolijst Belgisch Hardsteen is gevoeliger voor vlekken dan een gezoete tegel, daarom raden wij aan om je vloer gezoet te laten leveren. Een minder glanzende afwerking (als ze bijvoorbeeld gezoet zijn) is namelijk makkelijker te onderhouden. Verschillende afwerkingen kunnen met olijfolie/tafelolie worden verzadigd. Als je de voorkeur hebt om voor de traditionele methode te gaan, kan de steen met een mengsel van lijnolie verdunt met terpentijn worden verzadigd. De verzadiging beschermt de steen tegen zuuraanvallen of vetvlekken. Dit is zeker nodig als Belgisch Hardsteen wordt gebruikt op plekken waar het risico op vlekken wat groter is, denk hierbij aan bijvoorbeeld een keuken. Door de behandeling wordt de steen wel wat donkerder van kleur. Als je de lichte kleur wilt behouden dan is het verstandig om een oliewerend product te gebruiken.

Er zijn verschillende schoonmaakmiddelen beschikbaar, hier wordt over gesproken in de categorie producten. Daar vind je alle nodige informatie waar je een product kan aanschaffen, waar het voor is en wat de prijzen zijn. Er zijn ontvlekkers op de markt in spuitbussen, vaak in poedervorm. Je kan met deze spuitbussen specifieke vlekken verwijderen. Het maakt hierbij niet uit hoe de vloer is afgewerkt, je kan met zulke schoonmaakmiddelen goed vetvlekken verwijderen zonder het Belgisch Hardsteen te beschadigen.

Na het plaatsen van de tegelvloer kan je er ook voor kiezen om de vloer met product waterafstotend te maken. Let er wel op dat de vloer goed schoon is en vooral droog voor je hier aan begint. Dit is een behandeling die ongeveer 1x in de vier jaar terug komt om een mooi resultaat te houden.

Om kalkaanslag te voorkomen moet je er aan denken dat hard leidingwater kan zorgen voor aanslag. Wrijf daarom altijd je werkblad goed droog want antikalkmiddelen zijn ‘killing’ voor je werkblad. Dit komt omdat Belgisch Hardsteen zelf ook een kalksteen is, de hoge zuurgraad kan het aanrecht beschadigen. Gebruik daarom lijnolie om het werkblad te verzadigen en het onderhoud wat eenvoudiger te houden. Wat ook hierbij weer kan: een water afstotend of oliewerend product.

Kleine krasjes

Een magisch middel voor het verwijderen van kleine krasjes is groene zeep op basis van lijnolie.

Diepe en grotere krassen

Zulke krassen komen vaker voor bij donker gezoet hardsteen, blauw gezoet hardsteen of gepolijst hardsteen. Als er op bepaalde (veel gebruikte plekken) krassen zijn ontstaan kan de hardsteen het beste met een witte boenwas behandeld worden en vervolgens worden geboend met een boenmachine. Je zou de steen ook opnieuw kunnen polijsten.

Glanzend gepolijst maken of behouden

Als je het oppervlak glanzend wil polijsten of als het oppervlak opnieuw glanzend gemaakt moet worden zou je dat kunnen doen met een natuurlijke kleurloze boenwas.

Buiten

Normaal Belgisch hardsteen onderhoud

Belgisch Hardsteen is totaal niet poreus, daarom zijn onderhoudsproducten voor buiten niet nodig. Het terras droogt snel op, dit zorgt ervoor dat onkruid of andere planten zich niet kunnen hechten aan de steen. Zo heb je al genoeg aan een beetje water en een borstel om je terras mooi schoon te maken. Je zou ook de hogedrukspuit uit de schuur kunnen pakken alleen denk wel aan de voegen! Heb je gezellig een barbecue gehad maar heeft je onhandige kleine nichtje haar heerlijke biefstuk op de grond laten vallen? Geen probleem, de zon en de regen doet snel vetvlekken verwijderen. Vetvlekken dringen namelijk niet ver door in de steen. Heb je geen zin om te wachten op de regen of blijft de zon achter de wolken hangen? Dan zou je de vlekken kunnen verwijderen met water gemengd met twee lepels ammoniak.

Voorjaar schoonmaak

Een fris nieuw begin aan een warm voorjaar, dat is toch een lekker idee dat de tuin er dan weer fenomenaal bij ligt!? Toch? Denk aan de leuke uurtjes die je in de zon kan liggen op je mooie terras, dat zal je vast motiveren om te beginnen aan de schoonmaak. Ok, to the point! Je kan met een 50% oplossing met bleekwater laten inwerken op de steen. Maak het terras grondig schoon en spoel alles goed af met normaal schoon water. Als je er vroeg bij bent en de regen nog naar beneden  valt en het vochtig weer is kan je ook het terras bestrooien met waspoeder en direct goed borstelen, laat het even inwerken en borstel het opnieuw. Spoel het daarna goed na met schoon water.

Tuinmeubelen die hebben afgegeven

Het zou zo kunnen zijn dat de tuinmeubelen hebben afgegeven in de winter. Dit kan vlekken veroorzaken bij Belgisch hartsteen. Het komt vaak voor bij exotisch hout zoals tropische tuinmeubelen. Mocht dit op jou terras het geval zijn kan je de vlek behandelen met water (1 liter) gemengd met (per 100 gr) oxaalzuur. Hierna kan je het met zuiver water afspoelen.

Belgisch Hardsteen weer als nieuw (in de tuin)

Verouderde meubels kunnen een mooie tuin erg lelijk maken. Als je altijd al een hardstenen terras, monument of sokkel in je tuin hebt staan die je bijna niet hebt onderhouden is dit een tip die het weer mooi maakt! Je kan de steen met een waterige oplossing kaliumaluin begieten. Laat het een nachtje staan en spoel het af.

75 Comments »

  1. carin 3 april 2013 at 03:40 - Reply

    help, hoe krijg ik mijn belg.hardsteen vloer glanzend zonder voetafdrukken, ik heb nu een lelijke vlekkerige vloer en al heel veel geprobeerd
    gr
    Carin

    • admin 17 april 2013 at 09:13 - Reply

      Ben bezig met een boek, hierin staan verschillende behandelingen om je vloer te behandelen. Blijf op de hoogte!

  2. paul 17 april 2013 at 06:32 - Reply

    hoe kan je het belgisch hardsteen mooi donker houden , ik heb al met lijn olie geprobeert maar dan worden ze na een paar weken al weer licht grijs . en ik vind de donkere kleur zo mooi als ze bijvoorbeeld nat zijn van de regen .
    groetjes Paul

    • admin 17 april 2013 at 08:39 - Reply

      Je hebt afwerkingen die donker gezoet zijn geleverd. Verschillende afwerkingen kunnen ook met olijfolie/tafelolie worden verzadigd.

  3. Jelle 9 juni 2013 at 11:20 - Reply

    Beste,
    Ik zit na het voegen van mijn terras in blauwe steen met een dikke cementlaag op mijn tegels. Ik heb het al er proberen af te krijgen met lithofin vuiloplosser voor natuursteen alsook met een hogedrukreiniger van 150 bar. Niets helpt! Wat kan ik doen?

  4. anne 3 juli 2013 at 08:11 - Reply

    in onze douche van ons nieuwe huis ligt ook belgisch hardsteen. Maar er is veel kalkaanslag op gekomen wat witte vlekken geeft. Hoe kunnen we die verwijderen?

  5. blok 10 juli 2013 at 10:19 - Reply

    ik heb buitentafel overgenomen van iemand. nog niets aan gedaam maar merk dat er wel snel vlekken ontstaan van bv bakvet of kaas oid.
    gewoon zo laten of toch eens insmeren met olie oid om zo minder etensvlekken ed, op tafel te krijgen? zo ja, wat adviseert u?

  6. Maria Lesscher 11 augustus 2013 at 12:57 - Reply

    Hoe verwijder ik fruit/vruchtensap-vlekken van mijn Belgisch-hardstenen vloertegels? Ze zouden na verloop van tijd vanzelf wegtrekken, vertelde men mij, maar ik zit met vlekken, van een omgestoten glas jusd’orange, die inmiddels 7 jaar oud en nog steeds niet weg zijn. Ik heb ze direct opgedept en met veel water gespoeld, echter zonder het minste resultaat. Bestaat er hulp?

    • admin 12 augustus 2013 at 10:52 - Reply

      Hallo Maria

      Ik vrees dat dit na zo’n lange tijd een blijvend probleem zal zijn.

      Wij adviseren onze klanten altijd om Belgisch hardsteen te impregneren.
      Ik maak uit uw verhaal op dat uw natuursteenhandel dit niet gedaan heeft.

      Wat soms wil helpen, is de vlek gedurende een dag onder een
      plasje met olijfolie zetten. Daarna opnemen en uitpoetsen.

      Verder is hier weinig meer aan te doen.

      Vriendelijke Groet

      John van den Heuvel

      http://www.vdh-vd.nl

  7. carin 1 september 2013 at 10:15 - Reply

    Mijn vloer , ik heb alles al geprobeerd denk ik inmiddels.Terpetine met lijnolie, maar is mooi als je dat doet, maar overal voetstappen hellluuuuuuuuuup. Kan ik een laag met iets over de vloertegels laten maken ????

    • admin 2 september 2013 at 10:14 - Reply

      Hallo Carin

      Eerlijk gezegd zijn de voetstappen niet zo vreemd. De vloer is op dit moment gewoon vet van de lijnolie. Waarschijnlijk kunt u op dit moment het beste even niet teveel doen. Enkel dweilen met schoon water. Veel mensen willen hun Belgisch hardsteen te veel en te vaak behandelen. Als u de vloer de kans geeft om de olie op te nemen. dan zal het al een stuk beter worden.

      Ik zeg er wel bij dat zelf gemaakte mengsels niet mijn voorkeur hebben 🙂 Persoonlijk kies ik altijd voor Moeller producten.

      Gr. John

  8. Netty 31 oktober 2013 at 15:41 - Reply

    Hallo, ik heb een tuintafel met een Belgisch hardstenen blad, 3 cm dik. Er zijn aan twee kanten van het blad twee hele smalle barstjes ontstaan. Als het droog weer is zie je ze niet, maar je voelt de barst wel aan de onderkant van het blad. Bij regen nemen de barstjes wat vocht op. Bij droog weer verdwijnt het vocht weer. Is dit schadelijk voor het blad? Kunnen/moeten deze barstjes opgevuld worden, bijvoorbeeld om mogelijke vorstschade te voorkomen?
    Met dank voor uw reactie. Hartelijke groet, Netty

    • admin 31 oktober 2013 at 15:54 - Reply

      Hoi Netty

      Ik verwacht dat het weinig kwaad kan. Maar je kunt het blad laten repareren. In dat geval vullen ze de scheur en schuren ze het blad opnieuw.

      Gr. John

  9. Annelies 5 november 2013 at 18:21 - Reply

    Hallo

    Een andere vraag over blauwe hardsteen. We gebruiken het oa als raamdorpels voor onze nieuwbouw. De leverancier heeft ze niet volledig opgeschuurd. Waar de ramen volgens hem komen, zijn ze nog ruw. Volgens de raamleverancier en architect moesten ze volledig opgeschuurd zijn. Nu zullen we steeds een deel van het ongepolijste zien. De leverancier wil het wel polijsten, maar mits meerkost. Hij zegt dat hij geen fout gemaakt heeft. Kunnen we dit ook zelf doen en hoe?
    Bedankt voor uw reactie!

    • admin 17 november 2013 at 13:10 - Reply

      Hallo Annelies

      In dit geval zou ik dit toch laten uitvoeren. Het is haast niet mogelijk om zonder de juiste gereedschappen zonder veel kleurverschil te schuren / polijsten.

      Gr. John

  10. Monique 17 november 2013 at 12:17 - Reply

    Hoi, wij hebben buiten op een muurtje Belgisch blauwsteen liggen nu is het behoorlijk verweerd en groen geworden hoe kan ik dat schoon krijgen???
    Gr. Monique

    • admin 17 november 2013 at 13:08 - Reply

      Hoi Monique

      Je kunt de aanslag het beste verwijderen met een zuurvrije grondreiniger.
      Vervolgens kunt u de hardsteen behandelen met bijv. een voedende Boenzeep.

      Deze producten zijn o.a te bestellen op Goedkoophardsteen.nl

      Gr. John

  11. Mario 3 december 2013 at 17:40 - Reply

    Beste,

    Ik ben op zoek naar een product (en verdeler) om een terras in Belgische blauwe hardsteen en de tussenliggende cementvoegen te impregneren (opp ongeveer 50 m2)
    Product zou liefst zowel vuil als waterafstotend werken.

    Met vriendelijke groeten,

    Mario Verpoorten

    • admin 4 december 2013 at 13:44 - Reply

      Hoi Mario,

      Voor buiten raden wij vrijwel altijd onze eigen boenzeep aan.
      Dit is een zeep die de tegel voedt, waardoor er een aantal dingen veranderen.
      1. De tegel is beter bestand tegen krassen, en je ziet ze minder goed.
      2. De tegel wordt na behandeling vochtafwerend.
      3. De steen wordt gevoed en zal minder snel verkleuren.

      We raden deze boenzeep vaak aan in plaats van een impregnering,
      omdat een impregnering een beschermlaag aanbrengt in de toplaag van het gesteente.
      Dat klinkt allemaal goed, maar niet voor buiten.

      Doordat er een beschermlaag in de toplaag van het natuursteen wordt aangebracht,
      kan er geen vocht meer in, maar het kan er ook niet uit.
      Wat er dan kan gebeuren is dat het vocht wat de tegel van onder aantrekt,
      niet meer aan aan de bovenkant van de tegel kan ontsnappen, waardoor het gevangen komt te zitten en uiteindelijk kan zorgen voor losliggende of kapotte tegels.

      Ik hoop dat ik je vraag zo goed heb kunnen beantwoorden.

      Gr. Sander.

  12. Cristel 8 december 2013 at 07:16 - Reply

    Ik heb een paar vragen over een zeer vervuilde en verkalkte douchebak van belgisch hardsteen.
    Hoe krijg ik deze weer schoon?
    Heeft het zin om deze opnieuw te laten polijsten? Kan dat ter plekke of moet de bak er dan uit??
    Waarmee kan hij het beste behandeld worden zodat deze niet zo snel meer verkalkt.
    Groet Sander

    • admin 9 december 2013 at 10:25 - Reply

      Hoi Cristel,

      Na het lezen van je vragen waren er 2 vragen die me gelijk te binnen schoten.
      Is de douchebak in kwestie geïmpregneerd?
      Is de douchebak gezoet of gepolijst?

      Wat je het beste kunt doen is even iemand bellen die gespecialiseerd is in het schuren (opnieuw zoeten) & Polijsten van Belgisch Hardsteen.
      Deze kunnen met een zogenaamde “Flex” (een soort schuurmachine) de douchebak opnieuw zoeten.
      De douchebak hoeft er dus gelukkig niet uitgehaald te worden :-).

      Nadat de douchebak opnieuw is gezoet of gepolijst (Afhankelijk van wat de originele afwerking van de douchebak is.) raden wij je aan om de douchebak te impregneren.

      Het impregneren zorgt ervoor dat er een beschermlaag in de toplaag van het steen wordt aangebracht, wat ervoor zorgt dat het binnendringen van vocht, vuil, vet en olie voorkomen wordt.

      Indien je interesse hebt zou je op http://www.onderhoudshop.nl de benodigde vlekstop (S234) kunnen kopen.

      Ik hoop dat ik je vragen zo goed heb kunnen beantwoorden, maar als er iets niet duidelijk is,
      of je hebt nog een andere vraag, aarzel dan niet en stel ook die vraag.

      Groetjes,

      Sander

  13. Luc frijns 20 december 2013 at 08:18 - Reply

    Beste,

    Vlak voor oplevering van ons gerenoveerd huis heeft een schoonmaakhulp de schouw van Belgisch hardsteen met ren lichtgrijze/blauwe en matte uitstraling in de meubelwas gezet, zodat de schouw nu bijna zwart blinkend is. Enig idee hoe we de schouw weer naar de originele staat kunnen brengen?
    Mvg
    Luc

    • admin 20 december 2013 at 11:15 - Reply

      Hoi Luc,

      Wat vervelend dat de schouw zo donker is geworden.

      Wat ik je aan wil raden is om de schouw te reinigen met een Moeller HMK R155 zuurvrije grondreiniger.
      Deze grondreiniger tast het belgisch hardsteen niet aan, omdat deze geen zuren bevat.
      Tevens verwijderd de R155 Waslagen en reinigt hij het belgisch hardsteen grondig.
      Dit is wat ons betreft de veiligste en beste oplossing.

      Heel veel succes toegewenst.

      Groeten,

      Sander

  14. Ben van Asselt 28 december 2013 at 14:18 - Reply

    Beste,

    Door een lekkage van onze vaatwasser is water (ik denk met vaatwaszouten) op onze hardstenen vloer gekomen. Dit heeft zeer vervelende sporen nagelaten die de steen op die plekken bleker gemaakt heeft. Wat gaat werken. Olijfolie? Lijnzaadolie plus terpentijn? Opnieuw laten polijsten? Wat zijn richtprijzen voor het polijsten per vierkante meter?

    Bij voorbaat dank,

    Ben van Asselt

    • admin 31 december 2013 at 15:43 - Reply

      Hoi Ben

      In dit geval zou ik eerst proberen de plekken op te schrobben met Moeller R155. Misschien trekken de tegels hier nog wat van bij. Daarna kunt u verschillende dingen doen.

      1. U kunt de plekken proberen bij te kleuren met olijfolie.
      2. U kunt de tegels kleurverdiepend impregneren.(moeller S242)
      3. U kunt de tegels gaan onderhouden met een voedende zeep.(Moeller P324 Edelzeep)

      In geen geval kan ik garanderen dat de vlekken helemaal weg zullen trekken. Dit is afhankelijk van de ontstane schade.

      Gr. John

  15. bart 16 januari 2014 at 22:26 - Reply

    Hallo,

    In onze keuken hebben wij een blauwe hardstenen tegelvloer. Toen we deze aankochten hebben we een kleurverdieper (lithofin), die ook waterafstotend is, erbij gekocht. We hebben het product aangebracht maar nu zie je overal grote strepen op de vloer van het product. Hoe zouden we de strepen uit de vloer kunnen krijgen? Alvast bedankt

    • admin 17 januari 2014 at 09:41 - Reply

      Hoi Sabrina,

      Het klinkt inderdaad als een erg vervelend probleem.
      We horen het helaas wel vaker.

      Omdat wij normaal gesproken nooit met Lithofin werken ben ik eerst opzoek gegaan naar de ingrediënten van Lithofin MN,
      en wat het voor een product is.
      Lithofin MN kleurverdieper is een kleurverdiepend impregneermiddel op oplosmiddelbasis.

      Om deze reden denk ik dat de beste manier om de strepen weg te krijgen de vloer op te poetsen met oplosmiddelen.
      Indien je de vloer oppoetst met pure terpentine, moet de impregneer laag er wel af gaan.

      Probeer het anders eerst uit op een losse tegel, of een onopvallende plek in je huis.
      Zo weet je zeker wat terpentine met de impregneerlaag op je belgisch hardsteen doet.

      Ik wil je veel succes wensen met het verwijderen van de strepen,
      en als je nog vragen hebt, hoor ik dat natuurlijk graag 🙂

      Groeten,

      Sander

  16. charel 8 februari 2014 at 00:16 - Reply

    we gaan een belgisch hardstenen vloer leggen in de hal moet deze eerst met lijnolie worden verzadigd en dan worden geimpregneerd?

    • admin 10 februari 2014 at 12:07 - Reply

      Hoi Charel,

      Als eerste wil ik je afraden om überhaupt pure lijnolie te gebruiken.
      Ik raad je aan de vloer eerst te reinigen met een R155 Zuurvrije grondreiniger.

      Je geeft tevens aan de vloer te willen impregneren.
      Je kunt dit kleurverdiepend toepassen, (De kleur van de vloer wordt donkerder en verdiept)
      maar uiteraard kan dit ook zonder kleurverdiepend effect.
      Ik wil je aanraden dit met een van de volgende impregneermiddelen te doen:
      S242 – Kleurverdiepende impregneer.
      S234 – Vlekstop (niet kleurverdiepend)

      Je zou deze spullen eventueel kunnen bestellen op http://www.onderhoudshop.nl

      Voor het dagelijkse en periodieke onderhoud zou je een P324 Edelzeep kunnen Gebruiken.

      Ik hoop dat ik je zo voldoende heb kunnen informeren, maar als je vragen hebt hoor ik het natuurlijk graag.

      Vriendelijke Groet,

      Sander Heutink

  17. Bart 8 februari 2014 at 21:06 - Reply

    Wij hebben op ons aanrecht van Belgisch Hardsteen vlekken van azijn. Heeft iemand advies hoe we deze weg kunnen krijgen?

    Bart

  18. Helène 18 februari 2014 at 09:29 - Reply

    Ons terras van Belgisch hardsteen ligt er nu ruim 20 jaar en is erg verweerd en vies: groen, vlekken van korstmos, zwarte vlekken. Hoe krijg ik dit weer zo als voorheen?

    • admin 18 februari 2014 at 16:08 - Reply

      Hoi Helene,

      Dat ziet er inderdaad uit alsof het al een tijdje niet is onderhouden haha 🙂
      Allereerst wil ik je op het hart drukken nooit meer natuursteen schoon te maken met een Karcher.

      Wat je het beste kunt doen is het volgende:

      Schrob het gehele terras met een zuurvrije grondreiniger van moeller.
      Hiervoor zou ik je de R155 Zuurvrije grondreiniger voor willen aanraden.
      Dit is een superieure grondreiniger voor natuursteen die geen zuren bevat, en het natuursteen dus niet beschadigd.

      Daarna moet je het terras behandelen met een boenzeep.
      Dit is een fijne zeep die de toplaag van de tegel voed.
      Hierdoor wordt de toplaag niet alleen gevoed, maar krijgt de vloer hopelijk weer z’n donkere kleur terug.

      Ik zeg inderdaad hopelijk, omdat ik geen garantie durf te geven dat het helemaal in z’n oude glorie hersteld gaat worden.
      Dat komt helaas omdat het natuursteen lang slecht onderhouden is.
      Ik durf het niet te garanderen, maar dit is bij verre de beste oplossing, en heeft het meeste kans op slagen.

      Als je nog vragen hebt hoor ik dat natuurlijk graag :-).

      Vriendelijke groet,

  19. Herman 7 maart 2014 at 09:21 - Reply

    Onze Belgisch hardstenen tegelpaden en terras (8 jaar geleden aangelegd) zijn door het natte weer, bladeren, bruinige aanslag, vervuild en glad.
    Heb met 3 eetlepels groene zeep op emmer heet water geboend, nu is het losse vuil weg en zijn de tegels niet meer glad. Wat blijft zijn de bruine vlekken/aanslag.
    Hoe krijg ik deze weer schoon?
    Stel reactie erg op prijs, alvast dank!

  20. ulke 9 april 2014 at 19:32 - Reply

    Hallo,

    Wij hebben al 14 jaar een tegelvloer van Belgisch hardsteen in onze keuken liggen. In het begin was hij mooi grijs maar in de loop der jaren is hij zwart geworden. We willen hem graag terug brengen in de grijze matte kleur. Waar kunnen we dat het beste mee proberen en hoe houden we hem zo zonder dat hij weer donker word? We hebben al met ammonia en een ontvetter geprobeerd , maar zonder resultaat.

    B.v.d. Ulke.

    • admin 10 april 2014 at 09:44 - Reply

      Hoi Ulke,

      ​Wat je in dit geval het beste kunt doen, is de vloer goed reinigen met een zuurvrije grondreiniger.
      ​Hiervoor zou ik je de R155 Zuurvrije grondreiniger van Moeller voor willen aanraden.
      ​Dit is een krachtige reiniger die speciaal is ontwikkeld voor natuursteen.

      ​Voor het onderhoud zou ik je een voedende zeep willen aanraden.
      ​De P324 Edelzeep van Moeller is een voedende zeep speciaal voor het onderhoud die hier erg geschikt voor is.

      Wel raad ik je aan om vanaf nu nooit meer met ammonia en ontvetter in de buurt van je natuursteen te komen.
      ​Deze producten zijn slecht voor de vloer en zullen de kwaliteit eigenlijk alleen maar verslechten.

      Als je nog vragen hebt hoor ik het graag.

      Groetjes,

      Sander

  21. ybe 13 april 2014 at 18:07 - Reply

    hallo

    ik heb mijn terras van blauwe steen ingesmeerd met lijnolie
    maar nu plakt het heel erg
    hoe kan ik van het geplak af?

    dank voor uw hulp
    ybe

  22. hans 14 april 2014 at 08:42 - Reply

    hallo

    Even een vraagje,
    Heb hardsteen tuin tegels van 1×1 van 2006 liggen,zijn nu vies,en echt heel licht van kleur geworden,
    Hoe krijg ik ze weer schoon,en weer op KLEUR,
    Wat moet ik doen en gebruiken van producten.
    Hoor graag.

    Groetjes Hans

  23. Jerom 18 april 2014 at 10:57 - Reply

    Ik heb al 10 jaar een terras liggen om dit nu eens te laten schuren en polijsten of boenen wat kost dit per m2 ongeveer?

    • admin 21 april 2014 at 14:09 - Reply

      Hoi Jerom,

      Het schuren en polijsten van natuursteen is een een specialistisch werk.
      Hier zijn wij niet in gespecialiseerd en de kosten hiervan zou ik je niet kunnen vertellen.

      Ik wens je veel succes met je zoektocht.

      Groeten,

      Sander

  24. PATJE 13 september 2014 at 18:43 - Reply

    Be blauwsteen vind je in 10 tallen soorten afwerkingen waarvan de herkomst van de eindafwerking steeds moeilijker is te traceren.
    Dikwijls zijn de afwerkingen in de toonzaal demo’s anders dan de vloer die je aangeleverd zal krijgen. Zeggen dat het om natuursteen gaat en dat je daar moet mee rekening houden is in dit geval om een ijsje gaan en met Pudding thuiskomen, het komt alle twee van een koe net als elke Belgische blauwsteen ergens uit de bodem komt.
    Wat wij niet begrijpen is waarom er zo veel technieken ontstaan die in feite net het mooie authetieke fosiel patroon van de steen op alle mogelijke wijze willen verbergen. je hebt diverse nieuwe keuzes maar nauwelijks vind je nog een blauw grijze semi gepolierde en verouderd afwerking voor binnen.Dus een alternatief voor een echte verouderde dal is moeilijk te vinden. Is de reden hier enkel het delicate karakter of zit er meer achter door toename van slechtere kwaliteit in de bodemlagen..

    mvg

  25. Mira 17 december 2014 at 21:29 - Reply

    Hallo,
    wij overwegen een belgisch hardstenen aanrechtblad aan te schaffen. Hoe zit het met het reinigen van evt. vetspetters van het bakken en kun je er hete pannen op zetten, zonder vlekken te krijgen?? Is er iets waarmee we het blad zouden moeten behandelen, we willen geen “blinkend”blad, maar een mooi mat blad.
    groeten Mira

  26. 33uitluik 3 februari 2015 at 12:43 - Reply

    Geachte Heer
    Heb een aantal dagen geleden ons buitenterras in blauwe hardsteen (20 op 20 cm tegels) willen schoonmaken met vloerzeep met lijnolie van merk Quality Metro professionals gekocht bij Makro, verdund met water en schuurborstel
    bij het poetsen (in de kou) werd ik onderbroken (nadat ik de helft van het terras probleemloos had schoongemaakt) en heb nadien het werk verdergezet
    ik stel vast dat de vrieskou die al bezig was tijdens mijn poetsen er op bepaalde plekken voor gezorgd heeft (tijdens mijn onderbreking pauze) dat het schoonmaakprodukt niet in het water dat ik erover had gegoten werd opgelost, maar als het ware (puur ?) is ingevroren op bepaalde tegels, waardoor die nu lichter/blauwgrijzer zijn dan de andere tegels (vlekken dus) …
    ik heb al herhaaldelijk water erop laten vloeien en geborsteld, het gaat niet weg… intussen heeft het enorm geregend en lijkt het dat die tegels met de ‘vlekken’ sneller opdrogen dan de andere of zelfs minder nat worden ? quid ? hebt U dit al meegemaakt hebt u een oplossing ? graag uw deskundig advies aub
    bedankt bij voorbaat en vriendelijke groeten,

  27. karin 14 augustus 2015 at 11:28 - Reply

    hallo ik heb een belgische hard stenen vloer in de keuken en hal. op plaatsen waar de stoelen veel op en neer schuiven staan enorm veel krassen. hoe krijg ik mijn vloer weer netjes?

  28. Heino 17 november 2015 at 09:01 - Reply

    Beste John,

    Wij hebben in onze nieuwe badkamer een hardsteen vloer laten leggen, ook in de douche hoek. Deze douche hoek is nu ongeveer 4 maanden in gebruik en de vloer begint nu te verkleuren (de tegels worden grijzer). We hebben een waterontharder geïnstalleerd, en er zit geen tot weinig kalk meer in het leidingwater.
    Heeft u enig idee hoe het komt dat de vloer verkleurt, en is de kleur nog te “repareren”??

    Bij voorbaat dank voor de reactie
    Met vriendelijke groeten.

    • John van den Heuvel 17 november 2015 at 16:21 - Reply

      Hoi Heino,

      Zou je me kunnen vertellen hoe het Belgische Hardsteen is afgewerkt? Is het gezoet? Donker Gezoet?

      Tevens zou ik graag even horen of het materiaal geïmpregneerd is.

      Ik hoor het graag even.

      Groeten,

      • Heino 9 december 2015 at 08:45 - Reply

        Hoi John,

        De tegels zijn gezoet (niet heel donker) en niet geïmpregneerd.

        Ik zou een foto kunnen sturen van de verkleuring.

        Groeten Heino

        • John van den Heuvel 9 januari 2016 at 16:37 - Reply

          Hoi Heino,

          Je kunt ons altijd de foto even toesturen 🙂

          Groeten,

          Sander

  29. Jos 24 november 2015 at 23:08 - Reply

    Beste John,
    nieuw keukenblad (B hardsteen en gezoet, donker blad) geeft veel kalkvlekken, als gevolg van water, denk ik, op het blad en kringen.
    Blad behandel ik met hardsteen merk STONETECH. Kan ik die vlekken nog wegkrijgen?

    • John van den Heuvel 25 november 2015 at 11:08 - Reply

      Hoi Jos,

      Zijn het kalk of zuurvlekken? Indien het echt witte uitgebeten vlekken zijn zal dit komen als gevolg van zuren. Indien het kalkvlekken zijn raad ik je aan om het blad te impregneren.

      Met stonetech heb ik helaas geen ervaring.

      Je kunt altijd even een foto van de vlekken naar ons e-mail adres sturen, waarna ik je even een persoonlijk onderhoudsadvies kan toesturen.

      Ik hoor het graag even.

      Groeten,

  30. Dick Holaar 23 januari 2016 at 17:07 - Reply

    Goedemiddag,

    Sinds kort een belgische hardsteen vloer gelegd in de keuken. Nu loopt er over de lengte van 6 meter een streep over de tegels. We staan voor een raadsel. Eerste instantie dachten we dat het een buis van de vloerverwarming is geweest. Maar dat lijkt ons zeer onwaarschijnlijk. Nu denken we dat het schilderstape is geweest wat in de tegel is getrokken. Kan het zijn dat de lijmresten in de tegel zijn getrokken? Vloer is overigens niet geïnpregneerd en/of gehandeld tot op heden.

    Ik hoor graag een reactie hoe ik die verschrikkelijke streep over de gehele lengte kan weg krijgen. Water en/of terpentine heb ik overigens al geprobeerd! zonder resultaat.

    mvg,

    Dick Hollaar

  31. Eric 16 februari 2016 at 14:28 - Reply

    Beste John,

    Er is afgelopen vrijdag Prosecco op onze Belgisch hardstene vloer gevallen en is helaas niet opgeruimd dus heeft het hele weekend op de vloer gelegen en is nu dof uitgeslagen, kunnen we daar nog wat aan doen?

    Groet,

    • John van den Heuvel 16 februari 2016 at 16:26 - Reply

      Hoi Eric,

      Ik wil je aanraden om de vlekken eerst weg te schuren met hele fijne staalwol. Daarna wil ik je aanraden om de tegel weer terug te kleuren met de P333 Hardsteen olie. Je kunt uiteraard ook even onze blog lezen over het verwijderen van vlekken uit hardsteen.

      Deze kun je vinden op http://www.onderhoudshop.nl

  32. wim 4 maart 2016 at 15:35 - Reply

    Hallo,

    Wij hebben een gezoete Belgisch hardstenvloer die onbehandeld is.(donker en glanzend maar puur natuur). De vloer wordt wekelijks schoon gemaakt met lauw water.
    Bij de eettafel staan stoelen met wieltjes. inmiddels zie je brede doffe sporen waar de wieltjes over heen gaan.
    Is daar nog iets aan te doen zodat de sporen weer verdwijnen?

    Ik hoor het graag?

    Groetjes Wim

    • John van den Heuvel 4 maart 2016 at 17:16 - Reply

      Hoi Wim,

      Dit is inderdaad slijtage van de zoetlaag. Hier is inderdaad niet heel veel aan te doen op het opnieuw zoetten van de vloer na.
      Indien je enkel reinigt met water zou je kunnen overwegen om eens in de 3 weken een voedende zeep aan je dweilwater toe te voegen.
      De voedende oliën en vetten in de zeep zullen ervoor zorgen dat de oppervlakkige krassen gevuld worden.

      Hiervoor wil ik je de boenzeep aanraden.

      Deze zou je eenvoudig op http://www.onderhoudshop.nl kunnen bestellen.

      Indien je nog meer vragen hebt, hoor ik het natuurlijk graag 🙂

      Groeten,

      Sander

  33. Hetty Kuiper 12 maart 2016 at 11:29 - Reply

    Beste,

    Ik heb een gepolijste hard stenen vloer.
    Vroeg mij af of ik een stoomstofzuiger kan gebruiken om de vloer te reinigen.

    Groet,
    Hetty

  34. I. Siebe 2 april 2016 at 22:02 - Reply

    Hallo, gisternamiddag heb ik onze hardstenen borderrand schoongemaakt met water met groene zeep en daarna goed afgespoten. Na het drogen heb ik het hardsteen ingesmeerd en uitgeboend met boenzeep.
    Na een droge nacht en ern halve dag daarna is er door sproeien van de buurman water op gekomen en verl lichte vlekken ontstaan. Hoe ernstig is dit en wat kan ik nu het beste doen?
    Herl graag Uw advies.

    • John van den Heuvel 4 april 2016 at 14:00 - Reply

      Hoi Mr. / Mevr. Scholte,

      U kunt deze vlekken het beste met een schone natte doek en warm water weg poetsen.

      Indien u nog vragen heeft, hoor ik het natuurlijk graag.

      Groetjes,

  35. Agnes 4 april 2016 at 13:33 - Reply

    Beste lezer, met p333 hebben we ons belgisch hardsteen behandeld. De vloer was door de vorige eigenaar van het huis goed gebruikt (vlekken, doffe plekken, veel krassen). Het resultaat was verbluffend, echter van een matte vloer zijn we naar een hoogglans vloer gegaan. Dat was niet echt de bedoeling. Hoe krijgen we de matte vloer weer (meer) terug? Mvg.A

  36. Tanja 5 april 2016 at 09:12 - Reply

    Ik heb een wastafel van belgisch hardsteen en deze gisteravond geimpregneerd met HMK S 234. Het resultaat is erg vlekkerig. Hoe krijg ik weer een mooi egale wastafel?

    Alvast dank voor de reactie en groet!

    Tanja

    • John van den Heuvel 5 april 2016 at 14:41 - Reply

      Hoi Tanja,

      Je kunt het overtollige S234 Vlekstop eenvoudig verwijderen met een doek met pure terpentine.

      Indien je nog vragen hebt, hoor ik het graag.

      Groeten,

  37. Jan 9 mei 2016 at 17:48 - Reply

    Beste John,

    Onze dochter was ziek en heeft op verschillende plaatsen overgegeven op onze blauwe steen. Nu toont deze verschillende doffe vlekken die we er niet af krijgen.

    Hoe kunnen we deze weer in orde krijgen? De vloer ligt in de keuken en eetkamer. Alvast heel erg bedankt!

    • John van den Heuvel 10 mei 2016 at 12:48 - Reply

      Hoi Jan,

      Speciaal voor zuurvlekken in Belgisch hardsteen heb ik een blog geschreven.
      Deze blog beschrijft welke producten je het beste kunt gebruiken wanneer je vlekken in Belgisch Hardsteen wilt verwijderen.

      http://www.onderhoudshop.nl/vlekken-uit-hardsteen-halen/

      Indien je na het lezen van deze blog nog vragen hebt, kun je uiteraard altijd even contact met ons opnemen.

      Vriendelijke groet,

      Sander

  38. Wendy 10 juni 2016 at 13:28 - Reply

    Hallo, ik heb een belgisch hardstenen aanrecht waar ik heel tevreden over ben.maar ook een gezoete Belgisch hardstenen wasbak die ik hetzelfde onderhoud als mijn aanrecht. Maar in de wasbak zijn er stukjes uit en is de bovenlaag erg dof. Wat kan ik daar aan doen of moet hij eerst gerepareerd worden?
    Groetjes. Wendy

    • John van den Heuvel 11 juni 2016 at 15:46 - Reply

      Hoi Wendy,

      Zou je me wellicht wat foto’s van deze wasbak kunnen toesturen
      Deze kun je dan het beste sturen naar: info@vdh-vd.nl

      Ik hoor het graag .

  39. troch christine 12 september 2016 at 11:50 - Reply

    beste, in ons app aan zee hebben wij in de badkamer een blauwe getrommelde blad met twee spoelbakken in. Nu hebben onze vrienden om goed wil dit gekuist met azijn om vlekken van kalk weg te doen ………..spijtig er zijn nu witte grote vlekken achter gebleven. Kan u mij helpen en zeggen wat te doen in dit geval …….met iets behandelen of gewoon een nieuw blad laten leggen ?
    Met dank Christine troch.

    • John van den Heuvel 14 september 2016 at 16:16 - Reply

      Hoi Christine,

      Zou je me wat foto’s kunnen toesturen?
      Dan kan ik n.a.v. een persoonlijk onderhoudsadvies voor je opstellen.

      Je kunt de foto’s, inclusief je verhaal, even naar onderstaand e-mailadres sturen:
      Sander@vdh-vd.nl

      Vriendelijke groet,

  40. Birgit 24 september 2016 at 11:40 - Reply

    Ik heb een licht betonlook Belgisch hardstenen aanrechtblad incl wasbak van steen en zoek het beste impregneermiddel zonder kleurverdieping maar met vlekafwerende eigenschappen om het blad zo mooi mogelijk te houden, ook de wasbak die vaak nat is. Is P40 geschuurd. Heel graag uw advies voor een passend impregneermiddel en onderhoud om zo mooi te houden. Dank alvast, stek advies erg op prijs!
    Vriendelijke groet,
    Birgit

    • John van den Heuvel 24 september 2016 at 16:07 - Reply

      Hoi Birgit,

      Als ik je verhaal lees denk ik direct: De Gold Label impregneer van Seal-Guard.
      Dit is de perfecte oplossing voor dit probleem.

      Je kunt deze eenvoudig en snel bestellen op http://www.onderhoudshop.nl

      Indien je nog vragen hebt, hoor ik het natuurlijk graag.

      Vriendelijke groet,

      Sander

  41. Estelle 25 januari 2017 at 15:59 - Reply

    Beste,
    Wij hebben een Belgisch hardstenen aanrechtblad in het huis dat we hebben gekocht. Het blad is slecht onderhouden en veel kringen van glazen en andere lelike plekken zijn zichtbaar. Op welke manier kunnen we ons blad het beste pimpen? Hardsteen olie geprobeerd maar dat was afschuwelijk. Te glanzend en droogt niet goed in.

    • John van den Heuvel 25 januari 2017 at 16:18 - Reply

      Hoi,

      Ik zag de vraag voorbij komen op onze website over hoe het beste jullie aanrechtblad eens een grote opfrisbeurt te geven.

      Ik zou je willen adviseren eerst het geheel eens schoon te maken met de Moeller HMK R155, deze zuurvrije reiniger zorgt ervoor dat al het “oud” vuil en voorgaande behandel methoden ongedaan gemaakt gaan worden. Hierdoor begin je met een fris blad.

      http://www.onderhoudshop.nl/product/moeller-hmk-r155-zuurvrije-grondreiniger/
      Verwerking in 5 stappen:
      Laat de vloer afkoelen tot zijn natuurlijke temperatuur.
      Meng de HMK R155 Grondreiniger- Zuurvrij in een verhouding van 1:3 met schoon water.
      Breng de HMK R155 Grondreiniger- Zuurvrij aan met een doek, en laat de grondreiniger 10-20 min. intrekken. (niet indrogen).
      Schrob de tegels/aanrechtblad met een zachte borstel op.
      Spoel / Boen de tegels goed na met helder water, tot dat er geen HMK R155 meer op / in het aanrechtblad zit.
      Daarna zou ik het blad behandelen met de Moeller HMK S234 Vlekstop. Dit is een impregneer die zorgt dat er iets kleurverdiepend gewerkt word maar verder is het een kleurloze afwerking, dus er zal geen glas ontstaan en de kleur van de steen zal zo natuurlijk mogelijk blijven (en feit is belgisch hardsteen is het mooist in zijn puurste vorm)

      http://www.onderhoudshop.nl/product/moeller-hmk-s234-vlekstop/
      Verwerking in 5 stappen:
      Laat het aanrechtblad afkoelen tot zijn natuurlijke temperatuur, en maak hem grondig schoon.
      Laat het aanrechtblad goed drogen
      Breng de HMK S234 Vlekstop – Top Effect gelijkmatig aan op de zuigende ondergrond.
      Behandel sterk zuigende ondergronden na +/- 24 uur nogmaals met de HMK S234 Vlekstop – Top Effect.
      Verwijder teveel impregneer voor het indrogen met een schone doek of tissuepapier
      Na deze stappen zou je een zo goed als nieuw aanrechtblad moeten hebben wat tevens door de impregneer minder vatbaar is voor vlekken en verkleuring. Let op het is minder vatbaar niet volledig onaantastbaar, zuren blijven nog steeds een grote vijand van de belgische hardsteen.

      Alvast heel veel succes en mochten er nog vragen zijn ben ik altijd bereikbaar via e-mail en/of telefoon,

      Groeten,

      Swen Bel

  42. Lex 6 augustus 2017 at 23:35 - Reply

    Hallo, wij hebben Belgisch hardsteen op ons overdekte terras. Nu zitten er hele diepen krassen her en dee op de staan door stenen bloempotten die verzet zijn.

    Kunnen we deze (witte) krassen er nog uitkrijgen?

    • John van den Heuvel 8 augustus 2017 at 12:55 - Reply

      Hoi Lex,

      Het is in dit geval afhankelijk van de diepte van de kras.

      Zou je me wellicht een aantal foto’s van deze krassen kunnen sturen? Zo kan ik aan de hand van deze foto’s bepalen wat de afwerking van het gesteente is en wat de vervolgstappen zijn.

      Indien je nog verdere vragen hebt, hoor ik het natuurlijk graag.

      Groeten,

      Sander

  43. Bram 28 januari 2018 at 16:46 - Reply

    goede middag,

    vandaag hebben wij tot onze schrik geconstateerd dat het graf van onze dochter gemaakt van Belgisch hardsteen is bekrast met kleine grindsteentjes.
    waarschijnlijk door een kind.

    weet iemand hoe ik dit weer netjes kan krijgen?
    mijn dank is eeuwig groot.

    • John van den Heuvel 30 januari 2018 at 09:30 - Reply

      Beste Bram,

      Afhankelijk van de diepte van de krasjes zijn er verschillende manieren om dit op te lossen.
      Zou je me wellicht een aantal foto’s van de krasjes kunnen toesturen? Dan kan ik o.b.v. de foto’s besluiten hoe jullie dit het beste aan kunnen pakken.

      Je kunt de foto’s het beste even mailen naar info@onderhoudshop.nl.

      Vriendelijke groet,

      Sander Heutink

Leave A Response »